Випробування дії кефіру, збагаченого лактулозою «Лактусан», на функцію та мікроекологію кишечника

(кафедра дитячих хвороб Російського університету дружби народів, 24 відділення Морозівської дитячої міської клінічної лікарні).

Проведені раніше на кафедрі випробування концентрату лактулози «Лактусан» (сиропу, що складається на 70% по сухій речовині з лактулози, виробленого ТОВ «Феліцата Холдинг») показали, що дана біологічно активна добавка до їжі може застосовуватися при кишковій дисфункції та дисбактеріозі, часто дітей.

Для створення здорового та функціонального харчування, збагаченого біфідус-факторами, доцільно ґрунтуватися на традиційних харчових продуктах. Як такий був обраний кефір, який задовольняє не тільки хорошим смаковим якостям, але й також відомий як засіб поліпшення функції кишечника. Мета проведених випробувань полягала в тому, щоб порівняти ефективність дії звичайного кефіру, виробленого за традиційною технологією, без будь-яких добавок, та кефіру з додаванням лактулоз «Лактусан» (ОСТ 49 29-84 «Кефір», зміна № 7 до ОСТ 49 29 -84 «Кефір із лактулозою).

Випробування проводили з двома групами дітей, одна з яких розглядається як контрольна (отримує кефір без добавок), а інша як дослідна (отримує кефір з додаванням 0,5% за масою сиропу лактулоз «Лактусан»). Суміш кефіру з «Лактусаном» готували у ВНІМІ за наступною технологією: спочатку готували кефір за відповідною технологією, потім додавали сироп «Лактусана». Однорідну суміш розливали у форми місткістю 200 мл і герметично укупорювали алюмінієвою фольгою. Контрольні зразки готували так само, тільки без додавання лактулози.

Кожна дитина отримувала один пакет продукту щодня. Таким чином, денна доза становила 200 г, а курс проведення досліджень тривав 20 днів. До проходження курсу та після нього проводили бактеріологічний аналіз калу.

Для випробування відбирали дітей у віці від 1 до 15 років в основному з порушеннями функції кишечника, що виражаються у формі запорів або нерегулярністю стільця зі слизом, з болями в області живота. У ряді випадків діти мали також захворювання, як атопічний дерматит, інфекційні та інші. Лікування проводилося амбулаторно, проте хворі перебували під постійним наглядом лікарів морозівської лікарні.

У цьому звіті наводяться дані результатів дослідження 30 дітей, які крім клінічного спостереження мають дані аналізу на дисбактеріоз до прийому та після: 10 у контролі та 20, які отримували кефір з лактулозою «Лактусан». Для оцінки результатів використовували клінічні дані, отримані способом безпосереднього спостереження хворих на лікаря, а також методом опитування батьків хворих дітей та дані бактеріологічного аналізу. Бактеріологічний аналіз проводили в лабораторії Морозівської лікарні за прийнятою в Росії методикою. Результати наведені в таблицях №1 (контрольна група) та №2 (дослідна група).

Пояснення до таблиць. Відповідно до стандарту Росії нормою для дітей старше 1 року є такі показники (у дужках вводяться скорочення, що використовуються в таблиці): біфідобактерії (Б) – 108 і більше, лактобактерії (Л) – 106-108, ешерихії (ЕШ) – 107-108, з них лактозонегативні (ЛНЕШ) - 10%, гемолітичні (ГЕШ) - 2%, ентерококи (ЕН) - 105-106, клебсієла (Кл) - <104, стафілококи (СТ) - <104, дріжджоподібні гриби У таблицю введені ті дані, які від наведених значень, чи показують динаміку, як у разі лактобактерій.

Стілець охарактеризований такими термінами: «норма» – регулярний стілець, нормальної консистенції, «овечий кал» – прояв запору.

Для характеристики мікрофлори калу вимірювання здійснено за 12 наведеними вище показниками. У таблиці внесені дані за тими показниками, які виходять за межі вищенаведених норм або які зазнають змін внаслідок прийому кефіру. Ті показники баканалізу, що вкладаються в норму, до таблиці не внесені. Позначення «відс (3)» використано тоді, коли при розведення для lg KOE = 3 культура мікробів відсутня.

У контрольній групі з 10 дітей 7 (70 %) мали порушену функцію кишківника у формі запорів. З них в одного – стілець зі слизом. Після курсу кефіру (без лактулоз) стілець повністю нормалізувався у 5 дітей і частково у 2 дітей. Бактеріальні аналізи калу показали знижений рівень біфідобактерій (до log KOE = 7) та лактобактерій (до 5-6) у чотирьох дітей. Після прийому кефіру рівень біфідобактерій підвищився у двох дітей. Рівень лактобактерій підвищився у двох, але різко знизився у чотирьох дітей. Інші зміни у складі мікрофлори у контрольній групі були рідкісні та незначні.

Таблиця №1 Відхилення від норми або зміни в мікрофлорі та формі випорожнень у дітей, які приймали звичайний кефір (контрольна група). Доза 200 г на добу, курс 20 днів.

Ім'я та

вік дитини

Мікро-

флора

Дані баканалізу,

lg KOE, %

Характеристика стільця Примітки
До прийому

Кефіра

Після

прийому

До прийому

кефіру

Після

прийому

1 М.М.,

2 роки

Л 8 відс (6) норма норма
2 М.А.,

3,7 років

Б

Л

ЕШ

ЕН

7

6

8

8

9

7

8

8

запор, стілець зі слизом норма Зберігся поганий апетит
3 К.Н.,

4 роки

Б

Л

ЕШ

Ст. золотист

7

6

6

4

8

6

7

відс (3)

запор Стілець через день Рецидивний бронхіт
4 З.К.,

5 років

Б

Л

ЕШ

7

5

5

7

< 5

6

запор Стілець через день Помірне прояв дерматиту залишилося
5 М.А.,

6 років

Л

ЕШ

ЛНЕШ

staph. epid.

8

5

 

4

відс (6)

3

83%

4

«овечий кал» норма
6 Н.Ж.,

7 років

Л

ЕШ

8

5

відс (6) норма норма
7 К.Н.,

7 років

Л 8 відс (6) «овечий кал» через день норма
8 Б.М.,

8 років

Л 7 7 запор норма Бронхіальна астма
9 Р.А.,

10 років

Б

Л

7

< 6

8

< 6

запор норма Персистуюча токсикоплазмова інфекція
10 К.О.,

11 років

ЕН 7 норма норма

У другій групі, де кефір приймали з 0,5%-ною добавкою лактулоз «Лактусан», було 20 дітей від 1 до 12 років. У 9 дітей (47 %) у дослідній групі рівень біфідофлори після курсу кефіру з лактулозою «Лактусан» підвищився, але у трьох дітей (15 %), які під час прийому перенесли вірусні та інші захворювання, знизився на 1 log одиницю. Підвищення рівня лактобактерій спостерігалося у 13 дітей (65%), а у трьох (15%) спостерігали невелике зниження. На тлі прийому кефіру з лактулозою відбувалося помітне очищення кишечника від умовно-патогенної флори (гемолітичних, слабоферментуючих та інших форм, а також протею, клебсієли, стафілококів та інших).

Таблиця №2 Відхилення від норми або зміни в мікрофлорі та формі випорожнень у дітей, які приймали кефір з 0,5%-ною добавкою лактулози «Лактусан» (дослідна група). Доза 200 г на добу, курс 20 днів.

 

Ім'я та вік дитини Мікро-

флора

Дані баканалізу,

lg KOE,%

Характеристика стільця Примітки
До прийому

кефіру

Після

прийому

До прийому

кефіру

Після

прийому

1 М.І.,

11 міс.

Б

Л

Кл

Citrobacter

Ст. золотист

Ст. гемоліт.

6

< 6

< 6

8

6

відс (5)

5

4

100%

Стілець зі слизом і неперетравленими грудочками норма Прийом на тлі ГРВІ. Поліпшення апетиту
2 А.Д.,

1 рік

Л

Кл

ЕН

< 6

5

7

8

відс (5)

4

Стілець рідкий, 3-4 рази на день, з неперевареними грудочками норма Прийом на тлі ГРВІ. Поліпшення апетиту
3 Г.В.,

1 рік

Б

Л

ЕН

ЗС

КЛ

5

відс (6)

6

>3

6

6

6

9

відс (3)

відс (3)

Кашицеподібний зі слизом і неперевареними грудочками, схильність до запорів норма Атопіч. дерматит. Раніше до прийому кефіру з лактулозою лікувався фагом від дисбактеріозу безуспішно.
4 Ф.К.,

1 рік 10м

Б

Л

КЛ

ЗС

8

6

4

5

9

7

відс (4)

відс (4)

Кашицеподібний зі слизом і неперетравленими грудочками, схил. норма Зменшилися прояви атопічного дерматиту
5 А.Р.,

2 роки

Л

ЕШ

5

6

7

7

Кашицеподібний, зеленого кольору норма Бронхіальна астма
6 Ф.П.,

3 роки

норма норма Запор, стілець зі слизом норма Зменшився прояв атопіч. дерматиту
7 Б.А.,

3 роки

Б

Л

ЕШ

ГЕШ

Протей

9

7

< 6

7

6

8

8

8

4

відс (3)

Дисбактеріоз протягом тривалого часу норма Зменшився прояв атопічного дерматиту
8 М.Є.,

3 роки

5 міс

Б

Л

St. Epidermis

9

7

7

9

8

відс (3)

Запор норма Прийом у два етапи: 1.кефір без лактулози (виник запор) 2.кефір з лактулозою (стіл нормалізований)
9 А.А.,

4 роки

Л

ЕШ

ГЕШ

СТ

8

5

ні

4

відс (6)

8

100%

відс (4)

Нестійкий норма Імовірно, харчове отруєння в кінці курсу.
10 С.В.,

4 роки

Л

ЛНЕШ

ЕН

П

відс (6)

ні

7

8

відс (6)

5%

7

8

Кишкова коліка, схильність до запорів норма Поліпшення апетиту
11 Б.С.,

6 років

ЗС 4 отс(3) Запори, біль у животі норма Переніс кишкову інфекцію і погладшав за 1 день
12 П.Д.,

6 років

ЕН

П

ДГ

6

відс (3)

3

7

8

відс (3)

«овечий кал» норма Перехворів на бронхіт наприкінці лікування, отримував антибіотикотерапію.
13 К.К.,

6 років

Б

Л

ЕШ

8

6

10

9

8

10

Запор норма Дисбактеріоз від народження, зменшився прояв атопічного дерматиту
14 Г.О.,

7 років

Б

Л

ЕШ

8

7

8

7

6

7

Запор норма Бронхіальна астма перед другим бак-аналізом переніс вірус. захворювання
15 К.К.,

7 років

 

Л < 5 6 норма норма Прийом в 2 етапи: кефір без лактулоз дав усунення запору, прийом кефі-ра з лактулозою привів до збільшення рівня лактобактерій
16 К.К.,

7 років

Б

Л

ЕШ

8

7

8

9

8

5

«овечий кал» норма
17 Ч.М.,

7 років

Б

Л

ЕН

відс (7)

відс (6)

7

9

8

відс (6)

«овечий кал» норма
18 І.А.,

8 років

Б

Л

6

6

7

8

Запор норма Хронічний пієлонефрит. Поліпшення апетиту
19 В.Т.,

9 років

Б

Л

ЕШ

8

8

8

9

6

7

Запор Через день Рецидивуючий обструктивний бронхіт
20 К.Д.,

12 років

Б

Л

ЕШ

Ст. золото.

7

6

6

4

9

7

8

відс (3)

Запор норма Ревматоїдний артрит

Г.В., 1 рік, мав дисбактеріоз 2-го ступеня та при низьких рівнях лакто- та біфідобактерій, мав помітно високий рівень клебсієлл (lg KOE = 6). Ця дитина лікувалась фагом, але поліпшення не було. Курс лікування кефіром з «Лактусаном» призвів до зникнення клебсієл та зростання чисельності біфідо- та лактофлори. Істотні поліпшення були у клініці, коли порушення кишкової функції зникли та випорожнення нормалізувалося. У двох інших випадках, коли діти до лікування мали знижений рівень біфідо- та лактофлори (К.К., 7 років та Ч.М., 7 років), було досягнуто повної нормалізації мікрофлори, а схильність до закрепів зникла і випорожнення нормалізувалися.

У деяких випадках дія кефіру виявилася недостатньою і знадобилося додаткове проведення курсу кефіру з лактулозою «Лактусан». У дитини К.К., 7 років, кефір сприяв усуненню запору, проте, його впливом геть склад мікрофлори був досить ефективним, т.к. лактобактерії залишалися дуже низькому рівні. Після курсу кефіру з лактулозою рівень лактофлори підвищився з < 5 до 6. У іншої дитини (М.Є., 3,5 роки) курс кефіру призвів до виникнення запорів, і ця дитина була переведена в дослідну групу, яка отримувала кефір з лактулозою «Лактусан ». Досягнуто нормалізацію стільця та поліпшення складу мікрофлори.

Три дитини мали атопічний дерматит. Після курсу кефіру з лактулозою його прояви різко зменшились. В однієї дитини (П.Д., 6 років) після курсу кефіру з «Лактусаном» відбулося підвищення рівня протею (до lg KOE = 8), що пояснюється перенесенням наприкінці лікування бронхіту та лікуванням антибіотиком. Аналогічно, у дитини (А.А., 4 роки) через харчове отруєння в кінці курсу підвищився рівень ешерихії (до lg KOE = 8) на 100% за рахунок гемолітичних форм. Однак у всіх перерахованих випадках, загальний стан дитини покращувався, випорожнення нормалізувалося, а основні показники баканалізів були на рівні нормальних значень.

Про сприятливу дію кефіру з лактулозою «Лактусан» у порівнянні з кефіром без добавок можна судити за вмістом біфідо- та лактобактерій у калі (таблиця 3). Для повної коректності порівняння дії кефіру, виготовленого за традиційною технологією, і кефіру, збагаченого лактулозою, слід дотриматись інших рівних умов. Для коректного порівняння у статистиці не враховувалися дані баканалізів дітей, які перенесли захворювання (ГРВІ, харчові отруєння та інші) під час прийому продуктів, дія яких досліджується, т.к. саме перенесені захворювання могли внести несприятливі корективи до складу мікрофлори. У таблиці 3 порівнюються дані дітей за інших рівних умов.

Таблиця 3. Зміна рівня біфідо-і лактобактерій у дітей, які отримували звичайний кефір (контрольна група) та кефір, збагачений лактулозою «Лактусан» (дос. група).

 

Група дітей Біфідобактерії Лактобактерії
підвищення зниження підвищення зниження
Контрольна

(кефір), 10 осіб

20 % 0 20 % 50 %
Досвідчена (кефір з лактулозою «Лактусан»), 19 осіб 47 % 5 % 65 % 5 %

Якщо в контрольній групі підвищення рівня біфідобактерій було тільки у 20 % дітей, то в дослідній групі, яка приймала кефір з лактулозою, – 47 %. У зміні рівня лактобактерій різниця ще більша – 20 % проти 65 % відповідно. Звичайний кефір викликав у 50 % дітей зниження лактобактерій, яке іноді перевищувало 100-кратну величину, кефір з лактулозою - тільки у 1 людини (5 %). При цьому стілець у дослідній групі нормалізувався у всіх дітей (100 %).

Загальний висновок щодо клінічних досліджень кефіру з лактулозою, виробленого за ОСТ 49 29-84, зміна № 7:

Кефір з лактулозою на відміну від звичайного кефіру має виражені біфідогенні властивості.

Кефір з лактулозою дуже помітно підвищує рівень лактобацил, що не спостерігається у групі, яка приймала звичайний кефір.

При прийомі кефіру з лактулозою спостерігається пригнічення патогенної та умовно-патогенної мікрофлори.

Кефір з лактулозою позитивно впливає на кишкову функцію, усуває запори та інші розлади кишківника у дітей.

Вживання кефіру з лактулозою покращує клінічну картину: знижує прояви атопічного дерматиту, покращує апетит, покращує стан після перенесеної кишкової інфекції, покращує загальний стан організму та кишкову функцію після антибіотикотерапії.

Висновок: кефір, збагачений лактулозою «Лактусан» за ОСТ 49 29-84, зміна № 7, сприятливіше впливає мікрофлору кишечника, ніж звичайний кефір.

Рекомендуємо кефір з лактулозою (ОСТ 49 29-84, зміна № 7) як масовий продукт для профілактики захворювань шлунково-кишкового тракту, у тому числі дисбактеріозу та кишкової дисфункції.

Від кафедри дитячих хвороб РУДН (24 від. Морозовської дит. гір. клінічної лікарні):

завідувач кафедри, доктор медичних наук,

професор Л. Т. Кузьменко

помічник, кандидат медичних наук Н.І. Петрук

Від кафедри урології та оперативної нефрології РУДН (64 клін. лікарня м. Москви):

завідувач кафедри, доктор медичних наук,

професор, академік МАНВШ В. Є. Родоман

головний науковий співробітник доктор біологічних наук В.І. Максимов

Підписи співробітників Російського університету дружби народів запевняю.

Вчений секретар Вченої ради, кандидат хімічних наук А.П. Кропивка

Додати коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов'язкові поля позначені *

UK
Powered by TranslatePress »