Лактулоза стимулирует усвоение минералов
Остеопороз - захворювання кісткової тканини, що виявляється в утворенні порожніх порожнин і пор всередині кісток, що веде до їх підвищеної ламкості та труднощі зрощування.

Основною причиною виникнення остеопорозу вважають дефіцит кальцію, тобто порушення засвоєння кальцію та його вміст у крові

Стратегія лікування остеопорозу
Першочерговим завданням у подоланні остеопорозу лікарі вважають підвищення вмісту кальцію в їжі. Для дорослих людей вона повинна бути не нижче 1 г на день, але можливе її збільшення у 1,5-2 рази.
Проте простим збільшенням кальцієвих солей у їжі проблему вирішувати не вдається, т.к. через гормональні порушення, особливо у людей похилого віку, його біодоступність виявляється на дуже низькому рівні. Це означає, що навіть при масованих дозах харчового кальцію, наприклад, до 3-4 г на день, частка кальцію, що засвоюється і утримується організмом, може бути недостатньою для забезпечення остеозенезу (утворення кісткової тканини), стійкого складу кісток і запобігання вимиванню з них кальцієвих солей.
Головна причина цього поширеного явища полягає в тому, що кальцій дуже погано всмоктується із кишечника в кров.
Вплив лактулози на засвоєння мінералів
Ще у дослідженнях 1987 року японські дослідники Судзукі, Японські лікарі Ігараші, Єзаваї та ін. спостерігали, що щоденний прийом 10 гр. лактулози сприяє абсорбції та утримування в організмі таких мінералів як кальцій (Са), магній (Mg), цинк (Zn), мідь (Cu) та залізо (Fe).
Їх колеги д-р Ігараші та ін. вивчили вплив лактулоз на міцність кістки у модельних, схильних до остеопорозу, щурів з віддаленими яєчниками. Стегна у щурів, яким вводили лактулозу, були менш ламкими. Результати дозволили припустити, що лактулоза сприяє засвоєнню кальцію при даному захворюванні, підвищенню міцності кісток у щурів, які страждають на остеопороз.

Застосування лактулози для лікування захворювань кісткової тканини
Лактулоза відкриваються нові можливості для покращення засвоєння кальцію організмом людини, що важливо при лікуванні остеопорозу, при відновленні кісткової тканини при переломах та ін.
У наукових експериментах показано, що якщо разом з кальцієвими солями в їжу додавати лактулозу, то всмоктування кальцію з кишечника до крові збільшується.
Найбільш ймовірною причиною дії лактулоз на всмоктування кальцію з товстої кишки вчені вважають її здатність підвищувати кислотність у товстій кишці за рахунок її ферментації мікроорганізмами і тим самим збільшувати частку так званого «вільного» кальцію за рахунок додаткового розчинення деяких його солей (фосфатів) або за рахунок розпаду його комплексів із неперетравними компонентами їжі. Саме вільний кальцій відносно легко переходить через слизову оболонку кишечника і потрапляє в кров.

Додати коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов'язкові поля позначені *

UK
Powered by TranslatePress »