Обмен веществ

Нормальна мікрофлора оберігає травний тракт від його заселення патогенними (хвороботворними) та умовно-патогенними мікроорганізмами (сальмонелами, шигелами, єрсиніями тощо).

Бере активну участь у процесах обміну білків, жирів і вуглеводів, сприяє правильному всмоктування вітамінів, макро- та мікроелементів, сама продукує деякі вітаміни, антибіотики та біологічно активні речовини, необхідні нашому організму.

Корисні бактерії сприяють різкому зниженню гістамінів, основного винуватця багатьох алергічних захворювань. Регулюючи всмоктування холестерину, вони захищають організм від атеросклерозу.

Різні види корисних бактерій стимулюють різноманітні компоненти імунної відповіді організму (синтезують імуноглобуліни, активують імунні клітини), руйнують алергени, а також постійно тонізують імунітет людини.

Особливо велика роль корисної мікрофлори у запобіганні та лікуванні хвороб печінки. Покриваючи внутрішню поверхню товстої кишки суцільним захисним шаром, вони перешкоджають всмоктування слизової оболонки багатьох і багатьох токсичних речовин, що потрапляють до неї разом з деградованою їжею, тим самим, позбавляючи печінку від важкої роботи з їх нейтралізації.

З іншого боку, розвиток нормальної мікрофлори в особі біфідобактерій та лактобацил змінює кислотність товстої кишки зі слаболужною, яка виникає при переважанні патогенної, шкідливої флори, на слабокислу, нормальну для людини. Це, у свою чергу, перекладає аміак, що виникає внаслідок розкладання деградованої їжі в лужному середовищі і отруює печінку, в амоній, нешкідливу та неадсорбовану форму, оберігаючи цей найважливіший орган від ураження та весь організм від отруєння токсинами.

Якщо відстежити цей ланцюжок далі, можна вийти на цілий клас захворювань. Справа в тому, що печінка, що отруюється аміаком, породжує нейротоксини, що вражають центральну нервову систему. Звідси бере свій початок захворювання – печінкова енцефалопатія. Тут коріння набутого недоумства, втрати пам'яті, деякого роду головного болю та інших захворювань.

Спортсмени, що споживають багато білка, страждають від продуктів його розкладання, від так званого «білкового отруєння», яке полягає в переважання того ж аміаку. Від цього руйнується печінка, отруюється мозок.
Лактусан, зв'язуючи та виводячи з організму токсичні продукти білкового метаболізму, може називатися другою печінкою, беручи на себе частину її роботи.

Без цієї флори людина не засвоїть залізо, такі вітаміни як D, K, всю групу вітамінів B, кальцій. Тому навіть за повноцінного харчування людина неспроможна отримати з їжі всього комплексу речовин, необхідні його здоров'я.

Лакто- і біфідобактерії беруть участь у нейтралізації шкідливих речовин, що як потрапляють в організм ззовні (екзотоксин), так і утворюються в самому організмі (ендогенні токсини). Таким чином, корисні бактерії оберігають слизову оболонку кишечника від запальних змін, мутацій, виникнення пухлинних процесів.

Також нормальна кишкова мікрофлора регулює всмоктувальну здатність слизової оболонки кишечника і стимулює здатність клітин слизової оболонки кишечника до відновлення.

Додати коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов'язкові поля позначені *

ukUkrainian